Skaffa katt

Djur är mysiga att ha och katter är, tillsammans med hundar, människans favoritsällskap. Om du går i tankar på att bli kattägare finns det saker att tänka på för att både du och ditt nya husdjur ska må bra.
Det är viktigt att tänka igenom om du klarar av att ta hand om en katt, för det är inte bara gos och lek det handlar om utan om ett liv som är beroende av dig.

Djurskyddet skriver här att man till exempel aldrig ska köpa en kattunge som är för ung. Den ska vara över tolv veckor för att den ska få en bra start på livet. Om du redan har en katt eller ett annat husdjur hemma så bör du ta reda på mer om hur du ska introducera dem på bästa sätt. När du väl har din katt ska du registrera och ID-märka den och det är en bra idé att också kastrera den om du inte tänkt använda den till avel.

Det är också viktigt att se till att det finns de rätta saker hemma, som bland annat matskålar, kattsand och den viktiga kattlådan. Kattlådor finns det många att välja bland och för att minska spridningen av oönskade dofter kan du välja en praktisk kattlåda som har ett tak.

Tänk sedan på att katten är ett socialt djur, som behöver gemenskap och ompyssling. Lämna den aldrig ensam för länge och sköt väl dess hygien och mat. Det är särskilt viktigt att aktivera katten om den är inne; innekatten behöver gott om leksaker och avsätt gärna en viss tid varje dag till att aktivera din katt.

Följer du punkterna ovan blir både du och katten glada över att bo tillsammans och din nya vän kommer att stortrivas.