Hundägare – En del att tänka på

Det ställs mycket krav på hundägare och det är en hel del man måste komma ihåg. För att underlätta lite följer här några tips på vad man bör tänka på.

Det är obligatoriskt att ID-märka och ägarregistrera hundar. Registrerar man dessutom hos DjurID.se ökar chanserna att en bortsprungen hund återfinns. På grund av risken för att djuret skadar, skadas eller stjäls ska den inte lämnas ensam utanför en affär eller liknande.

Hunden bör rastas minst var sjätte timme, oftare om den är äldre eller valp, och inte lämnas i mer än 4-5 timmar. Krävs längre frånvaro kan man lämna hunden hos hunddagis eller hundpensionat. Det är viktigt att avtal skrivs, att man kollar upp vilka försäkringar platsen har och om det finns någon anmärkning hos länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Viktigt att komma ihåg är att ansvaret alltid ligger på personen som har hand om djuret. Han/hon är därför skadeståndsskyldig om någonting händer. Att delta i någon kurs och ge både ägare och hund värdefulla kunskaper kan minska olycksrisken.

Tänk på att det enligt lag inte är tillåtet att hålla hunden i bur eller för liten lekhage inomhus. Vill man använda lekhage eller rastgård är det viktigt att kolla upp vilka regler som gäller för rasen.