Bra att ha inför första dagen med valpen

Att skaffa en valp är inte bara en fantastisk upplevelse, det är också ett stort ansvar. Innan man hämtar hem den finns det ett antal saker man ska se till att ha hemma i förberedelse, här listar vi dessa saker och förklarar lite kortfattat varför man bör ha dem.

Till att börja med så måste man ha ett foder specifikt för valpar hemma, detta foder ska blötläggas i vatten i cirka 15-20 innan man serverar det. Anledningen till detta är att unvdika komplikationer som valpen annars kan få med både mage och tarm då den inte har ett helt färdigutvecklat matsmältningssystem.

När det kommer till mat- och vattenskålar är det inget speciellt man behöver tänka på för valpar, men när de blir större ska man helst skaffa en matskål som inte riskerar att gå sönder när de biter i den, till exempel en av alluminium, och en vattenskål som är tung så att inte hunden välter ur den.

Valpar behöver en hel del sömn så naturligtvis vill man att den ska kunna sova bekämt någonstans, men en bra sak att tänka på är att där hunden lär sig känna sig trygg och bekväm som valp kommer den fortsätta vilja sova där även när den är fullvuxen. Detta kombinerat med att hundar inte riktigt tar storlek in i beräkning kan betyda att om man låter den sova i en liten korg kommer den fortsätta att försöka sova där långt efter den blivit på tok för stor. Välj därför en plats med mycket yta, beroende på hur stor hundrasen generellt sett är som fullvuxen, och uppmana valpen att sova där.

När valpen är vaken kommer den att vilja leka och utforska nästan oavbrutet, se därför till att ha leksaker av olika former och material som den kan leka med. Inkludera även ett par tuggben av olika slag och smaker så att inte skor, möbler eller andra saker blir målet för valpen.