Några saker att fundera på innan du skaffar hund

När du bestämmer dig för att skaffa ett husdjur så tar du på dig ansvaret för ett annat liv. Det är ett väldigt stort ansvar och det viktigt att tänka igenom beslutet innan.

Det första man måste fundera på är den egna livssituationen. En hund kan leva i 10-12 år och du kommer under den tiden inte ha samma frihet att göra saker spontant som tidigare, att resa blir till exempel krångligare. Att ha en hund kräver mycket tid och arbete vilket betyder att du också kommer att få mindre tid över till annat.

En hund behöver utrymme och möjlighet att komma ut och röra på sig men också mat, försäkring och många andra saker som du annars inte hade skaffat. Det är därför viktigt att tänka efter hur du bor och vad du har för ekonomi. 

När du har tagit beslutet att skaffa en ny familjemedlem så gäller det att tänka efter vilken hund som du ska välja. En sak att komma ihåg är att olika raser inte bara har olika utseenden utan också olika personligheter, så leta efter en ras som passar för dig.

Ett annat beslut är mellan en vuxen hund och en valp. Om man köper en valp så behöver man lära den vad som är rätt och fel själv, men det är lättare att förändra beteendet hos en valp än hos en vuxen som har lärt sig fel.

När du sen ska köpa hunden så ta reda på så mycket som möjligt om både hunden och säljaren så du får en bra början på livet med din nya vän.