Aktivera hunden

En aktiv hund är en friskare och gladare hund., men som allt annat är det bäst att göra detta med måtta, en överaktiv hund kan bli stressad. De följade tips kommer från Agria Djurförsäkringar.

Godbit och PET-flaska

Genom att stoppa in ett par av hundensfavoritfoder eller godis i en tom PET-flaska kan man låta hunden få jobba lite för att få ut desa. Den måste komma på hur flaska ska vinklas för att kunna få ut godsakerna. Se bara till att den inte tuggar sönder flaskan och får i sig plastbiar.

Gömma godis

Detta är något man kan göra både inne och ute, men är det helt nytt för hunden är det bäst att göra det innomhus först, ta helt enkelt en näve med godsaker och kasta ut, säg åt hunden att "söka" och låt den sedan hitta alla bitarna. Detta kan man sedan göra svårare genom att lägga ut dem när hunden inte ser på och till slut även göra det utomhus i terräng där godiset blir betydligt svårare att hitta.

Städa bort

Man kan faktiskt även lära hunden att städa lite också. I stil med en apporteringsövning kan man kasta en av hundens leksaker och uppmana den att släppa ned den i en korg eller förvaringslåda, när den gör detta belöna med en godbit. När det fungerar bra med en sak, pröva att låta den hämta två eller fler innan belöningen kommer. På detta sätt lär sig hunden att städa bort sina egna leksaker som annars ligger överallt i hemmet