Hunduppfödning – En hel del att tänka på

 

Hunduppfödning är en tidskrävande sysselsättning som kräver engagemang, kunskaper och hårt arbete. För alla uppfödare gäller att varje valp som säljs alltid ska levereras med registreringshandlingar, köpeavtal och ett intyg på veterinärsbesiktning som inte får vara äldre än en vecka. Valpen får aldrig lämna mamman förrän den är åtta veckor och ska då vara ID-märkt. I många fall får köparen dessutom med sig information om valpens matvanor, när det är dags att avmaska och när den ska vaccineras mot valpsjuka.

Utöver de generella regler som gäller all uppfödning finns det särskilda riktlinjer för olika hundraser. Tikens ägare väljer alltid avelshane och hundarna ska alltid undersökas för att säkerställa att de är passande avelsdjur. Hos vissa raser är sjukdomar och defekter av olika slag vanligt förekommande. Det är därför viktigt att inför en avel granska regelverken för att upptäcka eventuella förändringar i bestämmelser rörande sjukdomar hos djuren.

Efter att valparna levererats kan hundägaren vanligtvis vända sig till uppfödaren för svar på frågor om bland annat rasens hälsa, egenskaper och arbetssätt. Som uppfödare bör man även skaffa en försäkring som täcker dolda fel, eftersom man ansvarar för hundarna upp till tre år efter att de nya ägarna hämtat dem.