Att uppfostra en valp

En valp kommer att ha en hel del att lära sig den första tiden, det gäller att lära ut bra beteende och se till att den kan komma överens med både människor och andra hundar.

Så fort man fått hem valpen ska man se till att börja arbeta på relationen, detta gör man till att börja med genom att bara umgås och leka. Det är alltid bra att variera lekarna på olika sätt, detta kan kräva lite kreativitet eller bara lite sökning på nätet när idéerna börjar sina. Lekar kan även vara bra för att tidigt lära valpen lite olika saker.

Det händer ju dock att man ibland har fullt upp med annat och inte kan leka, vid sådana tillfällen är det praktiskt att ha en valphage till hands, här kan man låta valpen spendera lite tid medan man håller på med andra saker men ändå samtidigt hålla uppsikt över dem. I djurbutiker på nätet kan man titta på olika alternativ för detta.

Många finner det väldigt enkelt att leka med valpen innomhus men ändrar sitt beteende när de går ut, detta är något man bör sträva efter att undvika. För att skapa en sådan bra relation som möjligt till valpen är det viktigt att leka både inne och ute.

Apport är ju en väldigt vanlig lek med hundar, det finns mycket man kan kasta iväg för att sedan låta dem komma tillbaka med dessa saker. Det är sedan lätt hänt att hunden uppmanar en att jaga dem för att få tillbaka det man just kastade, detta är ett beteende som man egentligen inte bör uppmuntra. Det är mycket bättre om man belönar hundar som kommer tillbaka och vill ha dragkamp eller liknande. Dock så ska man veta att det inte finns ett krav att man vinner dragkampen, när hundar leker denna lek mellan varandra är det oftast den äldre hunden som först tröttnar och släpper leksaken.